Aarhusianske iværksættere vil hjælpe døende grise verden over

It-firma bruger overvågningsteknologi til at holde øje med grise, når de farer.

Artiklens øverste billede
Morten Bo Mikkelsen (tv) og Erik Hougaard holder et par smågrise i stalden hos en landmand i Rigtrup. Foto: Tobias Nicolai

Hos it-virksomheden Farrowtech handler hverdagen om at redde små nyfødte pattegrise.

»I snit dør fire grise per kuld i forbindelse med fødslen eller kort tid efter. Det er et kæmpe tab, og der er et stort potentiale i branchen for at reducere dødeligheden. En stor del af disse grise kan reddes, hvis der ydes rettidig hjælp. Vi regner med, at vores system kan redde en gris per kuld. Det kan mærkes direkte på bundlinjen hos pattegrisproducenterne,« siger Morten Bo Mikkelsen, stifter af Farrowtech.

Til sommer lanceres firmaets produkt, et særligt overvågningssystem til faringsperioden, hvor søerne føder. 

Farrowtech har netop fået 2 mio. kr. fra Miljø- og Fødevareministeriet under ministeriets program Gudp (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram).

Der er mange grunde til den høje dødelighed hos smågrise. Nogle er ikke raske, og nogle bliver klemt ihjel. Men cirka halvdelen dør som følge af iltmangel under fødslen, og det er dem, vi kan redde.

Morten Bo Mikkelsen, stifter

Pengene skal gå til at teste systemet. Farrowtech har desuden et samarbejde med Seges, Landbrug og Fødevarers forskningsenhed, og fire gårde, hvor man tester løsningen. Patentet er også netop udstedt i USA.

Virksomheden har også tidligere modtaget investeringer fra Innovationsfonden og Otto Bruuns Fond samt vundet flere startupkonkurrencer, herunder Welovestartups-konkurrencen.

Kræver konstant overvågning

»Der er mange grunde til den høje dødelighed hos smågrise. Nogle er ikke raske, og nogle bliver klemt ihjel. Men cirka halvdelen dør som følge af iltmangel under fødslen, og det er dem, vi kan redde,« siger Morten Bo Mikkelsen.

Med avanceret teknologi kan systemet fra Farrowtech holde øje med de nyfødte grise. Foto: Tobias Nicolai

Det kræver konstant overvågning af smågrisene. Normalt vil det kræve en masse mandetimer, men det kan hjælpes på vej af teknologi.

»Vores idé er at gøre overvågningen automatisk. I stedet for at man døgnet rundt har folk til at gå rundt i stalden og tælle grise, så har vi en lille elektronisk overvågningsenhed, der har et termisk kamera og en computer.«

Et seriøst hobbyprojekt

Han etablerede virksomheden for fire år siden med en kammerat, der var vokset op på en svinefarm og kendte til problemet med de døende smågrise. De satte sig ned og fandt på teknologien og lavede en patentansøgning. På det tidspunkt var hans kammerat projektleder i et stort firma, og Morten Bo Mikkelsen var selv gymnasielærer, mens de startede firmaet. Begge er uddannede ingeniører.

»I to år var det et seriøst hobbyprojekt, som vi brugte en del tid på.«

For to år siden begyndte Morten Bo Mikkelsen at arbejde fuldtid med projektet og fik patent med det samme. Hans kammerat trådte ud af projektet for et år siden, men Morten Bo Mikkelsen valgte at fortsætte.

Erik Hougaard (forrest) har bidraget med sin tekniske viden og erfaring som iværksætter, forklarer grundlægger Morten Bo Mikkelsen, der selv er uddannet ingeniør og arbejdede som gymnasielærer, da han tog hul på iværksætteriet. Foto: Tobias Nicolai

»Jeg havde tro på, at det nok kunne lade sig gøre. Men når man kaster sig ud i sådan et projekt, hvor man i årevis ikke får løn for sit arbejde, så er det rigtig vigtigt, at man bevarer en eller anden balance, hvor man alligevel får lige så meget ud af projektet, som man lægger i det.«

Erfaren mand ombord

I foråret kom Erik Hougaard ind i firmaet som investor og medejer. Han er serieiværksætter, kan udvikle elektronik og software og har også tidligere lavet systemer til landbruget.

»Det har været rigtig godt at få ham ind i virksomheden, for han har en masse erfaring med både det forretningsmæssige og det tekniske.«

I dag tæller virksomheden seks personer inklusive udviklere, markedsføringsøkonomer og praktikanter.

Hele efteråret er gået med udvikling af elektronik, mekanik og software. Nu er firmaet ved at være klar med den første fuldt funktionelle prototype, der kan masseproduceres.

»Danmark er et godt sted for os at starte, men problemet findes over hele verden, og det er der, vi ser det store potentiale,« siger Morten Bo Mikkelsen om fremtiden.

Artiklens emner

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Artiklens emner

Her kan du se de emner, som indgår i denne artikel.

Ønsker du at følge et eller flere af dem, kan du klikke

Emnet findes nu på en liste under punktet Mine emner i menuen.

Du kan også tilgå listen ved at klikke på Se de emner du følger herunder.

Mine emner kræver minimum Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du følge emner og få besked, når der er nyt.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Teknisk fejl

Emnet kunne ikke følges, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Tilvalg

KØB!

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.