Ny app slår alarm ved faringsproblemerNy app skal redde pattegrise i fare

Et avanceret kamera skal sammen med en app redde smågrise, der er kommet i problemer under faringen.

Mindst én pattegris skal reddes i hvert kuld.

Det er målet for holdet bag Farrowtech, som netop nu er i fuld gang med at lægge sidste hånd den digitale løsning af samme navn, der skal komme problemer under faringen i forkøbet.

»Systemet gavner ved at redde pattegrise, da det gør det muligt for landmanden at overvåge søerne intensivt, uden at han behøver at være til stede hvert 20. minut med pen og papir. I stedet tjekker han bare sin telefon og ser, hvordan det står til,« siger Jakob Boss Skårhøj, adm. direktør og medstifter af selskabet Farrowtech.

Han fortæller, at løsningen kom som en idé, der skulle minimere den høje dødelighed i svinebesætninger som følge af iltmangel og komplikationer under fødslen.

Giver besked i en app

Helt konkret går idéen bag Farrowtech ud på, at landmanden sætter et lille kamera op på baglågen, når soen er ved at gå i faring.

Kameraet kan ved hjælp avanceret teknologi og billedgenkendelse identificere, når der bliver født en pattegris, hvorvidt den er død eller levende, og hvor lang tid der går mellem hver faring.

På basis af den information kan systemet selv udregne, hvornår der er gået for lang tid mellem faringerne.

Og hvis systemet vurderer, at der er problemer, så sender den en besked til landmandens mobiltelefon ved hjælp af app’en, der er udviklet til formålet.

»Problematikken ved faringerne er, at det kan være svært at se, hvornår man bør give faringshjælp. Men billedbehandlingen identificerer selv de ting, der sker, og så sørger den selv for at lave statistik og give besked til landmanden,« siger Jakob Boss Skårhøj.

Ventes klar i 2018

Som udgangspunkt er den digitale løsning kun beregnet til at være en hjælpende hånd i svineproduktion, men teknologien inden for billedgenkendelse er på vej frem.

»Lige nu er projektet kun tiltænkt faringer, men overvågning med billedbehandling og tracking kan bruges til mange ting i fremtiden. Det er bare et spørgsmål om tid,« siger Jakob Boss Skårhøj, der er uddannet ingeniør og stiftede Farrowtech med en kammerat fra ingeniørstudiet.

Løsningen er endnu ikke helt færdigudviklet, men den forventes at kunne sælges til landmænd i starten af 2018.

Det bliver formentlig gennem en abonnementsløsning, hvor man betaler pr. so, og så får man kvit og frit inkluderet kameraer og styresystemer.

Faktaboks

Fakta: Farrowtech

  • Består af et avanceret kamera, der sættes op på baglågen inden faringen. 
  • Systemet identificerer nye grise og udregner, hvornår der er problemer. Når det sker, sendes en besked til en app på landmandens telefon.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle